Ga naar inhoud

Programma

Sint Servaasbrug

De bus van de koninklijke familie wordt tijdens Koningsdag, komend vanuit het stadsdeel Wyck, voorafgegaan door een indrukwekkende muzikale stoet. Gevormd door de leden van de harmonieën St. Petrus en Paulus uit het Maastrichtse stadsdeel Wolder, Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht en Saint Cécile uit Eijsden. Het belooft een warm én muzikaal welkom te worden!

Bezoek Maastricht Sinter Servaasbrug Oude Brug

Mestreechter Geis

Na de brug gaat het gezelschap linksaf richting Vissersmaas en wandelt daar langs het beeld van de Mestreechter Geis, de geest van Maastricht. Symbool van de Maastrichtse volksaard: lenig, flexibel, soms ongrijpbaar, maar altijd optimistisch. Zo zal ook een korte show op het plein zijn: lenig, flexibel en ongrijpbaar... Ben je ook zo nieuwsgierig?

Het Zuid-Limburgse leven

In de aanloop naar Koningsdag zijn de levens van verschillende Zuid-Limburgers op beeld vastgelegd, van alledaags tot heel bijzonder. Ze komen deze dag op deze plek tot leven. Met aandacht voor tradities zoals carnaval en innovaties zoals de hypermoderne Limburg Bike die is ontwikkeld op de Brightlands Campus in Geleen. Op die manier geven we de koninklijke gasten en de tv-kijkers een beeld wat het leven in de regio inhoudt. Want alle 16 Zuid-Limburgse gemeenten zullen zich op een ‘sjieke’ wijze presenteren.

Jekerkwartier Jazz Wijken

Poort naar Europa en het studentenleven

Dertig jaar geleden werd in Maastricht de Europese Unie geboren. Daar staan we tijdens Koningsdag op een bijzondere manier bij stil. Op de Graanmarkt presenteert zich ook het internationale studentenleven van Maastricht. Symbool voor het leven in een regio waar landsgrenzen nauwelijks bestaan. Het wordt een muzikaal spektakelstuk met de strijkers van de philharmonie zuidnederland en het internationaal befaamde Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve. De studenten van Maastricht University, de Europese universiteit van Nederland, maken het spektakel compleet.

The Student Hotel Ontbijt bezoek maastricht support locals bloemen heidenstraat

Het Maastrichtse Leven

Vanaf de Graanmarkt gaat het koninklijk gezelschap richting Onze Lieve Vrouweplein. Maar om toegang tot de oude binnenstad te krijgen is een zekere kennis van de specifieke plaatselijke gebruiken nodig en vooral van de unieke plaatselijke taal, het Mestreechs. Ze zullen op de proef worden gesteld... Onder leiding van de bekende Maastrichtse acteur Jon van Eerd en met behulp van de Veldeke Krink Mestreech, het Mestreechs Volkstheater en Room Escape moet een proeve van bekwaamheid in het Maastrichtse dialect worden afgelegd. En thuis kan iedereen meedoen! Houd je telefoon of tablet bij de hand…

Proef het Bourgondische leven

Op het voorplein van de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’ Basiliek staat de koninklijke familie een belevenis vol geuren en smaken te wachten. Daar krijgt de term ‘open keuken’ een hele nieuwe betekenis. Met een open uitnodiging om te mee te doen, te koken en te proeven. Samen met de mensen van Café Sjiek zoervleis maken en vlaaien bakken met de bakkers van bakkerij Hermans. Daarnaast laat Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus uit Vijlen zien hoe je op duurzame wijze wijn kunt maken. Benieuwd naar het bourgondische leven van de toekomst? Mosa Meat laat iedereen kennismaken met een burger van kweekvlees, gemaakt vanuit één cel van één koe. Zo kunnen we ook in de toekomst volop blijven genieten.

Zuurvlees Maastricht Café Sjiek Kweekburger Mosa Meat Maastricht

Het culturele leven

Het is tijd voor het rijke culturele leven. In Limburg zijn het verenigingsleven, de amateurkunsten en de professionele kunsten nauwer met elkaar verbonden dan waar ook. Ze voeden en stimuleren elkaar en die samenhang zullen we tijdens Koningsdag zichtbaar en voelbaar maken. Op een interactieve manier. Ook wordt er aandacht geschonken aan vastelaovend, ofwel het Maastrichtse carnaval. Dat laten we op theatrale wijze zien onder de noemer ‘vastelaovend meets fashion’.  Terwijl de Koningin van de vastelaovend, Beppie Kraft, ons samen laat genieten van het leven. Het wordt vervolgens helemaal een spektakel met Opera Zuid.

Vlaggen Koningsdag 2022 Vrijthof Struys Carnaval Maastricht 2018 Schminck

Het verenigingsleven

In het tweede en laatste deel van de Bredestraat laat Maastricht zien hoe rijk haar verenigingsleven is. Over een lengte van vijftig meter ontmoet de koninklijke familie een ‘eregalerij van het verenigingsleven’. Een selectie van leden van tientallen uiteenlopende verenigingen zwaait hen toe. Van voetbalclub tot scouting, van schutterij tot harmonie, van turnvereniging tot toneelvereniging: allemaal in herkenbaar tenue.

Het oranje leven op het Vrijthof

Zo bereikt de koninklijke familie het Vrijthof, de Vriethof. Volgens velen het mooiste plein van Nederland. Daar hebben duizenden zich verzameld voor het grote podium, met op de achtergrond het imposante decor van de monumentale Sint Jan en de Sint Servaas. Op het podium brengt Rowwen Hèze een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd lied ten gehore. Vervolgens zingen we samen het Wilhelmus, ondersteund door de mannen van de Koninklijke Mastreechter Staar.

Ballonnen Koningsdag 2022 Vrijthof Struys

Afscheid

Na de slot- en dankwoorden, zwaaien we de koninklijke familie uit met dat ene lied waar de eigenzinnigheid van Limburg in doorklinkt, met een sympathieke knipoog: 't is een kwestie van geduld. Rustig wachten op de dag. Dat heel Holland Limburgs…’

Sint Janskerk Maastricht Vrijthof

Koninklijke nieuwsbrief

Wil je actuele updates krijgen omtrent Koningsdag 2022 in Maastricht? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Hierin vertellen we je alles over het programma van de koninklijke familie, maar delen we ook inspirerende verhalen. Ook het programma buiten de route delen we met je. Door het invullen van dit formulier ga je akkoord met onze privacyverklaring.

 *
 *
 *
 *
 *
naam@bedrijf.nl
 *

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *