Ga naar inhoud

Geschiedenis van Koningsdag

In 1885 is Koningsdag begonnen als Prinsessedag. Op 31 augustus van dat jaar werd ter gelegenheid van de 5e verjaardag van Prinses Wilhelmina voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dit initiatief - en de voorloper van Koninginnedag - werd bedacht door de liberalen. Zij wilden met dit feest de nationale eenheid benadrukken. In 1891 werd voor het eerst Koninginnedag in het leven geroepen, toen Koningin Emma de troon aan haar dochter Wilhelmina afstond. Koninginnedag was in deze tijd tevens de laatste dag van de schoolvakantie, hierdoor kreeg het een feestelijk karakter. In 1902 groeide deze dag uit tot het volksfeest zoals we dit nog steeds vieren. Vanaf 2014 is de naam veranderd naar Koningsdag, omdat we sinds dit jaar de verjaardag vieren van Koning Willem-Alexander.

 

Koningsdag anno nu

Op 27 april wordt sinds 2014 dus Koningsdag in Nederland gevierd. Een dag waarop iedereen samenkomt om niet alleen de verjaardag van de koning te vieren, maar ook om de saamhorigheid tussen alle Nederlanders kenbaar te maken. Deze dag kleurt oranje! Dit jaar valt Koningsdag op een woensdag.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *