Ga naar inhoud

Limburg: krachtige vernieuwing

Jazeker Majesteit, krachtige vernieuwing in Maastricht en regio

Op de vier Brightlands-campussen in Limburg werken ondernemers, onderzoekers en studenten voortdurend aan baanbrekende, wereldwijde innovaties. Tijdens Koningsdag maken de koninklijke gezinsleden op hun route door Maastricht kennis met enkele interessante voorbeelden daarvan. Maastricht koestert zijn tradities én staat open voor krachtige vernieuwing in stad en regio. Ook op Koningsdag. De Brightlands-innovaties die dan aan bod komen zijn Mosa Meat, de 100% Limburg Bike, een supergezonde tomaat en een innovatieve quizversie van het Maastrichtse ’leesplenkske’ (leesplankje).

Mosa Meat

Het begon allemaal in de keukenlabs van de Brightlands Maastricht Health Campus en Maastricht University. Daar startte de Maastrichtse wetenschapper Mark Post een kleine tien jaar geleden met de ontwikkeling van de eerste kweekvleesburger. Omdat gecultiveerd vlees de weg vrijmaakt voor een betere vleesproductie en veel minder belastend is voor het milieu.

Internationale aandacht
Internationaal was er meteen veel aandacht voor Mosa Meat. Zo namen Google-oprichter Sergey Brin en acteur Leonardo DiCaprio een flinke hap van de investeringskosten voor hun rekening. Na goedkeuring van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid staan de vernieuwende Mosa Meat-producten straks op de menukaarten in The Good Life Capital Maastricht en de rest van de wereld. Daarna volgen gelukkig ook de supermarkten.

100% Limburg Bike

Of het nu om profs of amateurs gaat: op wielergebied neemt het Limburgse heuvellandschap al jarenlang een koppositie in. Niet vreemd dus dat de 100% Limburg Bike hier is ontwikkeld. Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, om precies te zijn. Oud-profwielrenner Bram Tankink werkt daar als lid van het ontwikkelteam. Zijn specifieke kennis en ervaring zorgen er mede voor dat het succes van de 100% Limburg Bike een wereldwijde versnelling doormaakt.

Zeer sterk en vederlicht frame
De fietsbuizen zijn gemaakt van carbon en Dyneema®-vezel. De verbindingsstukken van titanium en magnesium zijn 3D-geprint op de speciale printer van de campus. Resultaat: een zeer sterk en vederlicht frame. Verder meten sensoren of dat frame schade heeft opgelopen na bijvoorbeeld een val. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de talloze innovaties aan deze fiets. Last but not least: de 100% Limburg Bike ziet er qua verschijning even aantrekkelijk uit als het Limburgse heuvellandschap.

Supergezonde tomaat

Alle tomaten zijn vruchten die culinair gezien tot de groenten behoren. We pikken er een vernieuwende en supergezonde variant uit die tot stand is gekomen op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar vindt uitgebreid onderzoek plaats naar de stof lycopeen in tomaten. Lycopeen is een krachtige antioxidant die tegelijkertijd ontstekingsremmend werkt. Zo zorgt een ongezonde levensstijl geregeld voor hoge ontstekingswaarden in het bloed en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Lycopeen kan het risico op het krijgen van die ziektes verminderen.

Weinig water, veel smaak
Voor het kweken van de nieuwe tomaatvariant is nog maar weinig water nodig. Bovendien is jarenlang en met succes gewerkt aan de smaak. De exportcijfers bewijzen dat. Die zijn allesbehalve rood. Daarnaast worden de reststromen van de tomatenplant onder andere gebruikt voor duurzame papierverwerking. In de kookstudio van de campus leren kinderen alles over het belang van gezond en veilig voedsel. Daar maken ze ook kennis met groenten die ze niet kennen of nog nooit hebben geproefd.

Quiz rond het Maastrichtse 'leesplenkske' - oftewel het Maastrichtse leesplanke...

Rowwen Hèze sluit Koningsdag 2022 af op het Vrijthof. Een bekend nummer van deze Limburgse band is Kwestie van geduld, met de tekstregels: ’t Is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs … Koning Willem-Alexander en zijn gezinsleden zullen weten dat Maastricht de enige Nederlandse plaatsnaam is die voorkomt in het Wilhelmus. Maar hoeveel weten ze van het Maastrichtse dialect? Musicalacteur en Maastrichtenaar Jon van Eerd leert hun op de Graanmarkt enkele typisch lokale woorden.

Scan de QR-code
Tijdens de tv-uitzending van Koningsdag kan heel televisiekijkend Nederland meedoen aan een quiz waarin het Maastrichtse ’leesplenkske’ centraal staat. Daar heeft de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen voor gezorgd. Die is gespecialiseerd in data science en artificial intelligence. Door de QR-code te scannen die tijdens de tv-uitzending in beeld verschijnt, kom je als kijker terecht in de online quizomgeving om de dialectvragen te kunnen beantwoorden. De winnaar van de quiz ontvangt digitaal een eigendomscertificaat dat de weg wijst naar de hoofdprijs: een 3D-kunstwerk.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *