Koninklijke parels in Maastricht
Een selectie van plekken met een koninklijk tintje, een oranje randje. Bijvoorbeeld: de plek waar Koning Willem Alexander ooit zelf van de wijn proefde of de locatie waar jong talent Koningin Máxima’s hart wist te veroveren.
1. Koninklijke Sphinx
Nederland heeft de leeuw. Maastricht heeft de Sphinx: hét boegbeeld van aardewerkfabriek Koninklijke Sphinx. De plek waar ooit de Industriële Revolutie voor Nederland begon. En, waar het bekende ‘boerenbont servies’ vandaan komt. Evenals de wereldberoemde toiletpotten. Maar dat terzijde. Niet voor niets wordt Sphinx ook wel ‘het industriële gezicht van Maastricht’ genoemd. De fabriek sloot in 2009 definitief haar deuren. Het industriële karakter van die plek en het omliggende gebied is echter bewaard gebleven en heeft van het huidige Sphinxkwartier een heerlijk eigentijds, creatief, internationaal en ‘upcoming’ stadsdeel gemaakt.
2. Hoeve Nekum
Proost! En ze leefden nog lang en gelukkig. Een sprookjeshuwelijk van een sprookjespaar. Inclusief verrukkelijke wijn afkomstig van, jawel, een sprookjesachtige plek. Op de bruiloft van – toen nog Kroonprins – Willem Alexander en Prinses Maxima werden namelijk zestig flessen ‘Riesling 1999’ geschonken, afkomstig van Hoeve Nekum. Je vindt deze Maastrichtse wijngaard net buiten de stad, in het serene groene en heuvelachtige buitengebied. De witte Riesling en andere wijnen van Maastrichtse/lokale bodem kun je hier proeven. Sluit je ogen en droom weer even weg naar dat historische, Koninklijke moment op 2 februari 2002.
3. Koningsboom Stadspark
Maastricht en bomen gaan goed samen. In de parken, langs de lanen en singels kom je ze volop tegen. Ze zorgen voor een frisse, groene aanblik en met name de vele Lindebomen verspreiden een heerlijke geur. Tussen al die bomen, vind je ook een aantal Oranjebomen. Bomen die in de afgelopen 100 jaar geplant zijn bij belangrijke gebeurtenissen in het Koninklijk huis. De Koningsboom in het stadspark, bij de houten brug over de Jeker, is er zo een. Deze werd in 2013 geplant ter ere van de troonwisseling. Je herkent ‘m aan het blinkende zilveren Koningshek.
4. Het Provinciehuis
Het markante Limburgse Gouvernement aan de skyline van Maastricht is niet alleen de plek waar Limburgse politiek bedreven wordt. Het is ook de plek waar op 7 februari 1992 Het Verdrag van Maastricht getekend werd. Voor de leden van de Koninklijke Familie is het bovendien ook een ‘thuis’ in Limburg, waar de leden regelmatig verblijven bij historische gelegenheden. Zo was het Prinses Beatrix die het Provinciehuis in 1986 officieel opende. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima startten hier bovendien hun bezoek aan Limburg op 12 juni 2013 na de troonswisseling op 30 april eerder dat jaar. Wist je dat het Provinvciehuis zelfs een speciale Koningskamer heeft die gebruikt wordt tijdens de bezoeken? Tijdens een rondleiding door het Gouvernement kom je er alles over te weten.
5. Jan van Eyck Academie
Ze houdt ervan. Onze Koningin Maxima. Van kunst. En al helemaal afkomstig van jong talent. Haar bezoek aan de Jan van Eyck Academie in maart 2018 stond dan ook geheel in het teken van het werk van jonge autonome kunstenaars en de manier waarop zij hun werk doen en daarin begeleid worden. Ze liet zich inspireren door de unieke, interdisciplinaire aanpak die de Maastrichtse Kunstacademie hanteert. Benieuwd naar wat ze daar gezien heeft? Check de Van Eyck agenda en breng een bezoek aan de inspirerende academie.
6. De Engel van Maastricht
Het is vandaag de dag nauwelijks nog voor te stellen dat hier zo’n vier jaar geleden een belangrijke verkeersader van Nederland naar België (Zuid-Europa) liep. Verkeer raasde voorbij en deelde de stad als het ware in tweeën. De komst van de (bijzondere tweelaagse) Willem Alexander Tunnel heeft daar een einde aan gemaakt en veranderde dit gedeelte van de stad in een groene en rustgevende omgeving. Het is ook deze plek waar Koning Willem Alexander op donderdag 29 maart 2018 het beeld van ‘De Nieuwe Engel van Maastricht’ onthulde. Bezoek de Engel van Maastricht, wandel of fiets over de Groene Loper en ontdek een compleet nieuw stuk Maastricht.
7. Spaans Gouvernement
Soms zou je willen dat muren konden spreken. Het Spaans Gouvernement op het Vrijthof in Maastricht is zo’n plek . Het is niet helemaal zeker, maar hoogstwaarschijnlijk is dit het oudst bewaard gebleven woonhuis van Maastricht. Het huis heeft onderdak geboden aan heel wat adellijke en vorstelijke bewoners die er voor korte en langere tijd verbleven. Hoewel op deze plek nu Museum aan het Vrijthof gevestigd is, het fotomuseum van Maastricht, zijn er voldoende elementen in tact gebleven die je herinneren aan de tijd van toen.
8. Royal Mosa
Tegeltje tegeltje aan de wand, waar vind ik de meest Koninklijke tegeltjes van het land? Bij Royal Mosa in Maastricht natuurlijk! Of, nou ja, tegeltjes hangen daar misschien niet meteen aan de wand, maar worden er wel gemaakt. Koninklijke Mosa is de eerste Nederlandse porseleinfabriek en producent van keramische tegels. In 1983, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, ontving het bedrijf het predicaat 'Koninklijk'. Aan de wand bewonder je de tegeltjes van Mosa in de Sphinxpassage. In deze 120 meter lange gang brengen bijna 30.000 tegels de geschiedenis van het Maastrichtse keramiek tot leven. Dat wil je zien!
9. Hofleverancier Frissen Pieters
Het woord ‘Hofleverancier’ doet misschien vermoeden dat er daadwerkelijk aan ‘Het Hof’ geleverd wordt. Dat is niet helemaal waar. Echter, dat je het predicaat niet zomaar krijgt, is een ding dat zeker is. Je dient als onderneming namelijk minimaal 100 jaar actief te zijn en kwaliteit te leveren. En dan is het nog aan de Koning om te besluiten of je het predicaat ook daadwerkelijk verdient. Bloemenzaak Frissen Pieters is er zo een. Sinds 1847 (!)verzorgen ze bloemen van topkwaliteit. De bloemist is ook door veel TEFAF standhouders ontdekt, geliefd en gewild als vaste leverancier van bloemrijke decoraties voor hun stand gedurende de beursdagen. Je vindt de exclusieve winkel van Frissen Pieters ‘BLOOMBAR by Frissen Pieters’, tussen het Stadspark en Onze Lieve Vrouweplein in het Stokstraatkwartier.
10. Hofleverancier Blanche Dael
Zwart, met een scheutje melk of een klein beetje suiker? Geen idee hoe Koning Willem Alexander zijn koffie drinkt. Met een beetje geluk zal de geur van versgebrande koffie, afkomstig van Blanche Dael, hem tijdens hun bezoek hoe dan ook verleiden tot een Maastrichts ‘bakkie’. Ze wandelen er immers bijna langs tijdens hun wandeling door Maastricht. Blanche Dael draagt als authentieke speciaalzaak eveneens het predicaat ‘Hofleverancier’. De Maastrichtse specialist in koffie en thee mag dan ook absoluut niet ontbreken in het rijtje met typische Maastrichtse lekkernijen. Waar je de koffie van Blanche Dael het beste kunt proeven? De koffie wordt in veel Maastrichtse horecazaken geschonken. Echter, de verschillende filialen van Coffeelovers verspreid door Maastricht zijn eigendom van Blanche Dael, dus daar zit je sowieso goed.